Τα Νέα μας / Ανακοινώσεις

Πρωτόκολλα επικοινωνίας διαδικτύου

από | 30 Μάι 2016 | Νέα, Πληροφορική

Πρωτόκολλο επικοινωνίας είναι ένα σύνολο από συμβάσεις που καθορίζουν το πώς πρέπει να πραγματοποιηθεί κάποια διαδικασία ή και το πώς ανταλλάσσουν μεταξύ τους δεδομένα οι υπολογιστές του δικτύου.

Το πρωτόκολλο είναι αυτό που καθορίζει το πώς διακινούνται τα δεδομένα, το πώς γίνεται ο έλεγχος και ο χειρισμός των λαθών κατά την επικοινωνία. Τα πρωτόκολλα επικοινωνίας στο διαδίκτυο είναι HTML, POP3, IMAP, SMTP, FTP:

  • HTTP: Το HyperText Transfer Protocol είναι το κύριο πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται στους browser του Παγκοσμίου Ιστού για να μεταφέρει δεδομένα ανάμεσα σε έναν server και έναν πελάτη.
  • POP3: Το Post Office Protocol (POP), επίσης γνωστό και ως POP3 είναι πρωτόκολλο για την παραλαβή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων (email) από έναν απομακρυσμένο εξυπηρετητή. Το POP3 είναι σχεδιασμένο με τέτοιον τρόπο ούτως ώστε να επιτρέπει στους χρήστες του διαδικτύου να παραλαμβάνουν την ηλεκτρονική τους αλληλογραφία, να την αποθηκεύουν στον τοπικό σκληρό δίσκο και στην συνέχεια να την διαβάζουν χωρίς να χρειάζεται να παραμένουν συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.
  • IMAP: To Internet Message Access Protocol είναι πρωτόκολλο για την παραλαβή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων (email) από έναν απομακρυσμένο εξυπηρετητή, διατηρώντας αντίγραφό τους σε αυτόν. Επίσης επιτρέπει περισσότερους από ένα χρήστες να διαχειρίζονται το ίδιο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • SMTP: Το πρωτόκολλο Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) έχει καθιερωθεί για την μετάδοση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Διαδίκτυο
  • FTP: Το Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων – File Transfer Protocol χρησιμεύει για την αποστολή και λήψη αρχείων μεταξύ υπολογιστών.

 

Δείτε επίσης, σχετικά με: Πληροφορική

Ας ξεκινήσουμε μαζί!

Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε για το δικό σας Έργο Πληροφορικής: Ανάπτυξη Λογισμικού, Παραγωγή Ιστοτόπων, Εξοπλισμός H/W & S/W γραφείων, Cloud Hosting Servers και Τεχνική Υποστήριξη, Συντήρηση Δικτύων IT.