Τα Νέα μας / Ανακοινώσεις

Responsive Web Design, Τι είναι και γιατί το χρειάζεστε

από | 3 Νοέ 2016 | Νέα, Πληροφορική

Το Responsive web design αποτελεί διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής ιστοσελίδας με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να προσαρμόζει το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της και να ανταποκρίνεται (>respond) ανάλογα με τις διαστάσεις της οθόνης της συσκευής του χρήστη.

Η ιστοσελίδα προσαρμόζεται δυναμικά σε κάθε διάσταση και προσανατολισμό (orientation) της οθόνης του χρήστη βάσει της ανάλυσής της. Πιο αναλυτικά, αλλάζει η δομή, η διάταξη, το μέγεθος των γραμματοσειρών και ενίοτε το περιεχόμενο της σελίδας. Πρόκειται δηλαδή για μια ιστοσελίδα η οποία ανταποκρίνεται σε κάθε διάσταση, αλλάζοντας ακόμα και δομικά στοιχεία της, έτσι ώστε ο χρήστης να χρησιμοποιεί πάντα την καταλληλότερη έκδοση για τη συσκευή μέσω της οποίας πλοηγείται. Με αυτόν τον τρόπο, όταν το site εμφανιστεί σε μικρότερη ανάλυση (κινητού, tablet κ.λ.π.), ο χρήστης θα δει την αντίστοιχη έκδοσή του. Επιπλέον, η προσαρμογή είναι εμφανής και στον ίδιο τον περιηγητή του υπολογιστή του χρήστη, με αποτέλεσμα να επιτρέπει αυτή την άμεση αλλαγή όταν ο χρήστης μικρύνει με το ποντίκι του το μέγεθος του παράθυρου του φυλλομετρητή του.

Πλέον η χρήση Internet μέσω προγραμμάτων περιήγησης για κινητά τηλέφωνα έχει παρουσιάσει τεράστια αύξηση και αναμένεται να να ξεπεράσει και τη χρήση επιτραπέζιου υπολογιστή, καθώς υπολογίζεται ότι το 2017 το 75% της κίνησης στο διαδίκτυο θα προέρχεται από mobile συσκευές!

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι έχει δημιουργηθεί η ανάγκη για την καλύτερη προβολή των ιστοσελίδων στις φορητές συσκευές, καθώς παρουσιάζονται προβλήματα στην εμφάνισή τους, λόγω ποικιλίας διαστάσεων στις οθόνες των συσκευών και διαφόρων ασυμβατοτήτων μεταξύ τους. Δεδομένου ότι υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικές αναλύσεις οθονών, στόχος της τεχνικής του responsive web design είναι να αποφευχθούν τέτοιου είδους προβλήματα, έτσι ώστε να παρέχεται στον επισκέπτη η καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης, καθώς και οι δυνατότητες που προσφέρει το εκάστοτε μέσο που χρησιμοποιεί.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει

  1. Καλή εμπειρία χρήστη, αυξάνοντας τον προσδοκώμενο χρόνο παραμονής στην ιστοσελίδα.
  2. Μείωση κόστους για την παραγωγή της ιστοσελίδας για διαφορετικές οθόνες.
  3. Ευκολότερη τεχνική συντήρηση και ενημέρωση περιεχομένου..
  4. Βελτιωμένη σειρά κατάταξης από τις μηχανές αναζήτησης.
  5. Ευκολία στη διαχείριση στρατηγικής SEO και στην προώθηση της ιστοσελίδας.
Δείτε επίσης, σχετικά με: Πληροφορική

Ας ξεκινήσουμε μαζί!

Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε για το δικό σας Έργο Πληροφορικής: Ανάπτυξη Λογισμικού, Παραγωγή Ιστοτόπων, Εξοπλισμός H/W & S/W γραφείων, Cloud Hosting Servers και Τεχνική Υποστήριξη, Συντήρηση Δικτύων IT.