Backup για το Facebook, το Google+ και τον ιστότοπό μου.

από | 30 Σεπ 2012 | Πληροφορική

Γράφεις, έχεις ανεβάσει φωτογραφίες, μπλοκάρεις και ξαφνικά παύεις να έχεις πρόσβαση στην δωρεάν υπηρεσία που απολαμβάνεις, γιατί δεν είναι πια δωρεάν, για τεχνικούς λόγους δεν λειτουργεί η υπηρεσία για λίγο χρόνο, χάνονται όλα γιατί χάλασε ο Server στο δωρεάν hosting που είχες, καταστροφή στο Datacenter που στεγαζόταν το hosting σου, όλεθρος, για τα επόμενα 10 χρόνια δεν υπάρχει καμία πρόσβαση – δεν υπάρχει ρεύμα .

Τι κάνεις με όλα αυτά που είχες Online;
Τι θα γίνει το ψηφιακό σου αρχείο;
Οι φωτογραφίες, τα video, τα ψηφιακά σου δεδομένα, το παρελθόν σου, χάθηκε; 

Επισημαίνω το πρόβλημα και καταγράφω λύση για όσα διαδικτυακά μέσα χρησιμοποιώ . Θα έλεγα ότι αποτελεί έναν πρόχειρο οδηγό διαδικτυακής επιβίωσης. Ταυτόχρονα όμως θέτω το απλό ερώτημα, τι θα γίνει αν όλες οι δωρεάν σήμερα υπηρεσίες απαιτήσουν συνδρομές στο μέλλον;

Φωτογραφίες άλμπουμ σε FB, Google+

  • Google +: Μπορείς να τις κατεβάσεις χρησιμοποιώντας το Picassa: https://picasaweb.google.com
  • Facebook: Δεν έχω βρει ακόμη λύση …
  • Ιστότοπος, Blog.

Υπάρχουν δύο στοιχεία που πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη σου ανεξάρτητα το διαχειριστικό εργαλείο (CMS) που χρησιμοποιείς (WordPress, Joomla, Drupal, κ.α.). Είναι ανεξάρτητο το αντίγραφο ασφαλείας (backup) για το περιεχόμενο και τις ρυθμίσεις του CMS με αυτό για τις φωτογραφίες, το εικαστικό περιεχόμενου και τα αρχεία του CMS. Απαραίτητα λοιπόν πρέπει να έχεις καταγεγραμμένα τα ακόλουθα στοιχεία σύνδεσης:

  • Πρόσβαση στον Hosting Server δηλαδή Username και Password.
  • Τα στοιχεία διαχειριστή (Username, Password) για την βάση δεδομένων MySQL που δόθηκαν με το αρχικό άνοιγμα της

Κάθε διαχειριστικό εργαλείο έχει διαφορετικά εικονίδια, χρώματα αλλά πιθανό είναι οι ονομασίες να είναι ίδιες. Οι εικόνες που παραθέτω είναι από PLESK 9.5.4. Συνδέεσαι στο διαχειριστικό του πακέτου φιλοξενίας (hosting) και επιλέγεις το Databases.

  • Επιλέγεις την βάση που έχει δημιουργηθεί ή εσύ ανοίξεις
  • Εμφανίζονται οι χρήστες της βάσης και επιλέγεις να συνδεθείς στο WebAdmin.
  • Κλικάρεις στην επιλογή EXPORT

Αφήνεις όλες τις επιλογές όπως είναι προκαθορισμένες και επιλέγεις Save as File και πατάς το GO. Αυτό ήταν, έχεις κατεβάσει την βάση στον Η/Υ. Στον φάκελο Downloads του Browser σου έχει κατέβει ένα αρχείο συνήθως με όνομα localhost.sql. Τώρα μένει να κατεβάσουμε και τα υπόλοιπα αρχεία που μένουν. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω όποιου FTP Client έχεις διαθέσιμο και να κατεβάσεις όλα τα αρχεία και τους φακέλους που βρίσκονται μέσα στο HTTPDOCS (Linux Servers).

Βέβαια εάν ο πάροχος του Hosting σας δίνει την δυνατότητα τότε μπορείς με μια κίνηση να πάρεις αντίγραφο ασφαλείας για όλα τα δεδομένα από την επιλογή Backup Manager …

Δείτε επίσης, σχετικά με: Πληροφορική

Ας ξεκινήσουμε μαζί!

Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε για το δικό σας Έργο Πληροφορικής: Ανάπτυξη Λογισμικού, Παραγωγή Ιστοτόπων, Εξοπλισμός H/W & S/W γραφείων, Cloud Hosting Servers και Τεχνική Υποστήριξη, Συντήρηση Δικτύων IT.