Τα Νέα μας / Ανακοινώσεις

Τί είναι το όνομα χώρου – domain name

από | 6 Ιούν 2016 | Νέα, Πληροφορική

Domain names – ονόματα χώρου είναι η αντιπροσωπευτική μας διεύθυνση στο διαδίκτυο, για την ιστοσελίδα ή και το ηλεκτρονικό μας κατάστημα.

Το όνομα χώρου (domain name) είναι το όνομα μιας ιστοσελίδας-site στο internet. Τα domain names είναι μοναδικά και χαρακτηρίζουν την ιστοσελίδα στην οποία αναφέρονται. Το όνομα τομέα – χώρου δεν ανήκει στο πρόσωπο που του έχει εκχωρηθεί, αλλά του δίνει μόνο την αποκλειστική δυνατότητα χρήσης του για όσο διάστημα έχει καταβάλει τα τέλη κατοχύρωσης. Π.χ. αν πρόκειται για domain name τύπου domainname.gr, ο ελάχιστος χρόνος κατοχύρωσης είναι τα 2 χρόνια, ενώ για όλα τα υπόλοιπα 1 έτος.

Ένα domain name αποτελείται από το πρόθεμα ( πχ. το όνομά σας , η επωνυμία της εταιρείας σας) , και μια κατάληξη (TLD). Η κατάληξη προσδιορίζει το αντικείμενο ενός website ή αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό. Για κάθε χώρα υπάρχει μια μοναδική τέτοια κατάληξη (πχ. .gr για την Ελλάδα, .de για την Γερμανία). Έτσι λοιπόν για παράδειγμα η κατάληξη .com, που χρησιμοποιείται διεθνώς, σχετίζεται κυρίως με εμπορικά domain names, οι δημοφιλείς καταλήξεις .net, .org, .biz, .info χρησιμοποιούνται από εταιρίες και ιδιώτες σε όλο τον κόσμο, ενώ καταλήξεις όπως .gr προσδιορίζουν την γεωγραφική θέση του ονόματος και κατ’ επέκταση του ιδιοκτήτη.

Ένα όνομα χώρου μπορεί να έχει διάφορες καταλήξεις όπως .com, .eu, .gr, .net, .org, .info, .biz, .de, .it, .es κ.λ.π., ανάλογα με τη χρήση και τη χώρα προέλευσής του. Στα ονόματα χώρου επιτρέπεται μόνο η χρήση αλφαριθμητικών στοιχείων και παυλών και δεν μπορεί να περιέχει σύμβολα όπως: %, $, ^, &. Ακολουθούν παραδείγματα έγκυρων ονομασιών χώρου – domain name:

  • onoma.gr
  • onomataki.edu.gr
  • 99onoma-sosto.com
  • gia-olous-sosto-onoma.net
  • onoma4you.gr

Ερώτηση:
Μπορεί η εταιρία ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΣ Α.Ε. να αποκτήσει τις ονομασίες: mixalakos.com, mixalakos-asfaleies.gr, mixalakos.edu.gr

Απάντηση:
Η εταιρία του παραπάνω παραδείγματος μπορεί να πάρει όποιο όνομα από τα παραπάνω θέλει, εκτός από το mixalakos.edu.gr διότι το συγκεκριμένο domain name δύναται να καταχωρηθεί μόνο από εκπαιδευτικούς, σχολεία, φροντιστήρια και κέντρα σπουδών.

Πως μπορώ να κατοχυρώσω ένα domain  name; Για κατοχύρωση Domain name επισκεφθείστε την ιστοσελίδα μας.
Δείτε επίσης, σχετικά με: Cloud Hosting

Ας ξεκινήσουμε μαζί!

Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε για το δικό σας Έργο Πληροφορικής: Ανάπτυξη Λογισμικού, Παραγωγή Ιστοτόπων, Εξοπλισμός H/W & S/W γραφείων, Cloud Hosting Servers και Τεχνική Υποστήριξη, Συντήρηση Δικτύων IT.